Tuesday, April 21, 2009

Ammar dah 10 Bulan!!

Agak lewat aku post entry ni..sepatutnya 19 April lalu...tapi, harini dah 21 april..

Ammar dah 10 bulan....

Elok2 ngam birthday yg 10bulan...suhu badan dier panas sikit...tak mcm biasa

cuma 37.1'C

tgh hari dan malam aku bg juga ubat demam...tangan dier suam2 gituu

masih lagi mamam antibiotik trimethoprim (bactrim)..hehe aku pun cam dah hafal dah nama ubat die ni..expired setiap 30 hari sb ubat ni tiada bahan pengawet...ermm bagus untuk kanak2 bawah setahun mcm Ammar....





Kemahiran Ammar yang paling membanggakan..

1. yee ammar pandai dah menyelinap masuk ke bawah baby cot die...terutama ada benda yg menarik perhatian die cmm phone tuuu
2. dah pandai juga keluar dr bawah baby cot

dengan jayanyaaa!!!


2. pandai dah kenyit2 mata....tanpa disuruh...kalau disuruh kenyit mata die takmo buat...so, ikut mood dier nak wat ke tak
3. dah pandai tiru apa yg kita buat...contohnya, kita geletek perut dier ngan muka kita...pastu dier buat kat abah dier camtu lak....siap selak2 baju giii..hehhe
4. Dier bukan je boleh berdiri (sambil pegang) skrgni pandai pulak nolak2 kerusi makan...agaknye nak buat deco show mcm eric leong kot... mak salah letak kusi makan
5. dier dah mula meninjau kat atas meja makan...dan tangan pegang meja...mula nak bersengayut... kaki dah tunjit22..adei..jatuh nanti ammar...
6. baruje smlm dah pandai plak meyandar...aceece...boleh posing menyandar kat dinding lah lepas niii

7. pandai membaling objek...segala mcm mainan yg dah boring selepas 30minit membelek, dier akan terusje baling....
8. pandai buat bunyi dgn ketuk2 kusi/meja dgn objek
9. Buat gunakan tangan untuk buat bunyi kat mulut....

Kelebihan luar jangkaan nye:
1. dah pandai pulak nak memulas petik api kat dapur gas tuu....mmg dier suke nengok aku masa pun...terutama time masak makanan die..

2. boleh duduk selamba dgn org yg dier tak kenal....waa...bahye niii, mudah sgt nak kat org


3. sudah pandai wat akrobatik drpd dlm buaian....dgn mengeluarkan kepala terlebih dahulu....serta berpusing 180 darjah..
aku dah stop tidurkan dier dlm buaian..dekat 3minggu dah ammar tak naik buaian

Keistimewaan paling cute!
1. Dah pandai cari benda yg kita sorok kan..hehe..
2. pandai tengok youtube in the night garden, upin dan ipin.. kat tv pulak dah mula suke wonderpets dan jimmy neutron
3. nangis mcm mana pun kalau kita wat lawak....pandai dah dier pun gelak juge...
4. kadang2 mak abahnye borak2 sambil gelak2 dier pun sama2 gelak..dan sekali sekala mcm dier lak over2 ketawa.....mcm kelakar sangat laaa



5. Mendengar org cerita dgn penuh perasaan...terutamanya bila anyah (mak sedara ammar) datang citer pasal keje dier....tetiba je duk meniarap depan anyah (sambil goyang2 kaki) muka ngadap kat anyah.... tak jadik dah anyah citer


tengok tuuu dier pandai carik kan.......
6. pandai bukak buku satu2 dan tak gigit buku dah.... antara koleksi yg ammar ada, my body, fruits & vege, numbers, colors & shape,dan zoo animals... suke btul buku bergambar..nanti mak beli lagi ye....
kalau alphabet aku tak beli lagi..sbb aku guna Anakku..

ni muka die kalau tengah belek buku2 kesukaannye....sambil mulut mcm baca2 la...
Bahasa Ammar
1. paling terer sebut "Abaahhhhh!!.."
2. sebut "maaaa" pada waktu2 kecemasan (time nangis ke...jatuh ke.cemas kee) dan lapar je....huhuuu
3. "pa..papa...paa"
4."da..dah.daa...dah"
5. "addee...deshh..deshhh...dishh" ni fav diee

Semoga Ammar berusaha dengan jayanya untuk berdiri, berjalan...melambai...bercakap..menggelengkan kepala dan meniru mak pulak selepas ni yee...

No comments:

Post a Comment