Thursday, February 12, 2009

Kenapa Ammar tak makan solid food lagi??

Hi, ya....betul..ammar blum pun makan apa kecuali susu maknye yg sedap dan berkhasiat ini..
kenapa yek...?
pd awalnye mmg ada rasa ragu2..nak bg ke tak..nak bg ke tak....terutamanya bila dah sampai 6 bulan...
Alhamdulillah...ada internet ni..ada byk article kita leh baca untuk tahu jawapannye

WHO sarankan penyusuan secara eksklusif selama 6 bulan... kemudian baru kenalkan baby dgn solid food. tapi, ada juga doktor rekemen untuk delay solid food terutama jika ada sejara allergik dikalangan keluarga..

Kenapa nak lambatkan bagi solid food?
1. Melindungi bayi anda daripada sebarang penyakit
Susu badan mengandungi 50++ imunisasi yg diketahui.... mungkin banyak lagi yg belum ditemui. Susu badan juga merupakan imunisasi yang terbaik untuk bayi anda

2. Tunggu hingga sistem penghadaman menjadi matang
kalau bg sebelum sistem penghadaman baby matang, mungkin boleh menyebabkan ketidakselesaan pada baby...sakit poyut ke...pedih hati... (kita manala tau kan)

3. Mengurangkan risiko allergik makanan
Ammar pun mmg allergik kalau maknye makan seafood/ayam/telur/blackpepper...jadik merah muka die..
cian die nanti...

4. Melindungi baby drpd iron-deficiency anemia
ada kajian mengatakan, baby yg minum susu ibu secara eksklusif untuk jangka masa 6-9 bulan menunjukkan paras hemoglobin dan iron yg normal di dalam darah

5. Melindungi baby daripada obesiti bila dah besar nanti
huhu...skrgni ramai kanak2 yg obes kan....
dahler mak n abahnyee dah terlebih berat badan..anak kuu tidaakk lagiii

6. Membantu ibu mengekalkan pengeluaran susu
yelah...kalau dah baby mula makan..mesti minum pun kurang...jadi, pengeluaran susu pun tidak byk seperti selalu...sayangnyee..
ammar kerap menyusu...ermm ><>7. salah satu cara untuk merancang
yupp....mmg sahih! sbb sampai la nii belum pun dtg period.. ;) kire dalam zon selamat laa..insyallah..hehe
senang kan..takyah telan pil

8. Baby lebih mudah terima solid food...dapat kurangkan allergik

source: Kelly mom

psstt...psst: Mak Ammar takdela terel naa pasal breastfeed nii...cuma sekadar berkongsi info untuk kengkawan ssemuaa.....

No comments:

Post a Comment