Tuesday, June 16, 2009

Special Entry for Ammar - Ammar lahir

entry special untuk ammar,
teringat masa preknen..alhamdulillah aku lalui dgn mudah..
morning sickness tu biasa la kan..mmg aku takleh ngadap laptop sampai la ke tgh hari..
kalau dlm keta tak mabuk kire tak sah la kan....kdg2 tu ada la...teruweekkk..hehe
x byk gambar yg aku ambik time peknen..mmg sungguh tak suke ambik gambar timetu..hehe

ini adalah entry aku masa kat fotopages dulu...(http://djazzxp.fotopages.com)


due date Ammar mmg 19Jun 2008, pagi tu mmg takde rasa apa2 contraction pun
mmg check up pun time tuu...dokter check dah buka 2cm..
uwaa..tekejutnye dakuuu..sbb mmg ler aku selamba je jalan cam biasa kan..

ok...ni aku quote entry aku kt fp dulu..tapi, gambar tu baruje aku masukkan..tak pernah lagik tayang..hehe.. kembang semangkuk..hehe..

Alhamdulillah..cahaya mata pertama kami telah selamat lahir
pada 19 Jun 2008 jam 6.33 ptg dengan berat 3.25kg, tinggi 52cm.

Tarikh 19jun tu sememangnya due date Ammar.
Belum ada tanda2 nak bersalin sampaila ke due date.
Bila gi check up kt KPMC, dokte bgtau
"dah buka 2cm ni, kalau nak admit skrg boleh bersalin ptg nanti"...
fuh..mcm senangje bersalin.
Dah kita ni takde rasa sakit2 lagik..
hatini meronta-ronta la nak masuk timetu gak....
tak mo dah tunggu-tunggu.
satgi, baby dlm perut pun makin besar, risiko pun makin tinggi.

time check up tu mmg tak prepare apa2 pun.
Balik rumah dulu, makan, mandi sumer....
pastu minum air rendaman bunga pakma....
ada org panggil bunga kacip fatimah..
mak mentua yg bagi untuk memudahkan bersalin.

Dalam pukul 12.30 masuk wad.
Makan nasik ayam lagik....laayaannn je laaa...

kul 1 lebih tuu nurse dah cucuk masuk air
dan ubat sambil monitor heartbeat baby guna machine.
Patient kat sebelah pulak dok mengerang kesakitan....
dalam hati ni bimbang..
teruk noo kee contraction nii... sampai camtu sekali...
yang aku ni takde rasa apa-apa lagik...
sampaila bukaan 4cm, barula terasa menyengat2.
dari tadik duk relax boleh gelak2..
skrg dah terbaring sambil dahi berkerut2.
mulut terkumat kamit dengan zikrullah.

Pasal patient sebelah tadi, rupanya dia keguguran...
patutla teruk sangat die..first baby.
ermm kesian kat dier..
kita ni bersyukur la baby semua ok.
Okla sambung balik tadik...
bila sampai 6cm warghhh...
baru tauu rasa camne sakit sebelum bersalin..hehee....
nurse dah nak bagi injection tahan sakit..
aku menolak..
sbb boleh tahan lagik..
yelah...sakit nya datang dlm 5 minit sekali..
dan kemudian makin kerap

Last2...masuk labour room dlm kul 4.15ptg..
asben pun boleh masuk sekali...lega rasanya...
barula ada kekuatan bila ada suami di sisi...
nak dipendekkan cerita..hehe..
nak dekat 2 jam jugak nak deliver Ammar ni.
apa taknye tepaksa guna vacum,
kemudian forcep.
ciann..Ammar..
ali pusat terbelit last minit...kepala lak mendongak bila keluar...
so, sapa yg dah ada
pengalaman baby keluar mendongak tu faham2 la kan..hehe

Bila dengar je suara baby nangis...kuat giler... aku rasa lega..
.Asben aku dah mengalir dah air mata dier..
aku ni duk tercengang-cengang...mcm tak percaya...
Tapi, bila asben aku kuar gi solat Magrib,
barula mengalir air mata aku...
hehe lama gile rest dlm labour room kan...

lepas bersalin tuu dier tak bg pun tengok baby
sbb nak bg aku rest katanya.
Malam tu baru laa aku dapat jumpa Ammar,
itupun aku yg mintak....
yelah, tak tentu hala la aku baby takde depan mata.
Malam tu mmg tak boleh tidur.
asalkan dengar baby nangis je aku gelisah(depan bilik aku tu nursery)..
time ni laa kena baca ayat2
yg aku hafal terutama ayat kursi..
untuk kuatkan semangat.

Esoknya, aku request lagik kat nurse nak jumpa Ammar.
Aku nak bg susu badan.
Tapi, rupanya nurse kt situ dah bg susu botol kt dier..
patutla dier tidur nyenyak giler..
Apapun aku tetap gak try bagi sampai la dier nangis2...
last2 nurse tu ambik balik AMmar.
katanya, dier tak cukup susu tuu....
Adei..sedih nyee aku time tuu bile kena
bg Ammar kat nurse tu untuk bagi susu botol.

Ptg tu dah boleh balik rumah,
selepas dier dah boleh kencing dan berak.
lega rasanya..
Alhamdulillah, akhirnya kami dikurniakan anak lelaki yg sihat dan comel.








2 comments:

  1. so sweet kan dina..pengalaman mengandung hinggalah melahirkn anak..x t'ungkap dgn kata2,ttp sbg ibu aku sgt paham kesusahannya

    ReplyDelete
  2. itula...mmgla..ini baru anak first kan... tak sabar untuk yg kedua pulak..

    ReplyDelete