Tuesday, June 16, 2009

Special Entry for Ammar - Tahnik

Alhamdulillah, ammar berpeluang untuk bertahnik di darushifa 3hari selepas dilahirkan dgn ustaz Rashid di
darussyifa Bangi. dekat je dgn rumah.. ok...aku quote entry aku kt fp dulu...kalau ada masa nanit aku upload video okey..

Kebetulan masa umur 26hari, sekali lagi ke darussyifa untuk berjumpa dgn Dato' Dr. Haron Din untuk rawatan urine infection Ammar. Sekali lagi, tahnik dilakukan oleh Dato'. masa tu tak prepare apa pun. Nasib baik ustazah siti (kalau xsilap) tanya nak buat tahnik ke? apa lagik..mmg nak la..
sebelum tupun ada baby girl yg buat tahnik, jadik pinjam barang2 baby tu je lah...hehe ada jodoh pe ngan ammar..kekkekeke

Hari ke 3(sabtu) ni jugak pakcik Ammar tolongambikkan nombor kt darussyifa untuk Tahnik

[b]Tahnik
biasanya dilakukan selepas baby lahir...
dengan memberi baby buah kurma
yg dah dilecekkan ke atas lelangitnya...
selalunya dilakukan oleh orang alim ulama...

Memang masa mengandung lagik
dah prepare bahan-bahan untuk tahnik.
Kalau kat darussyifa, kita kena sediakan sedikit
Madu, Kurma dan Air Zamzam.

petang sabtu tu, terus ke dasrussyifa
memang ramai sungguh kali ni
nombor pulak dah terlepas...
kena la tunggu turn untuk mencelah masuk
last2 sampai ke solat asar...
terusje tunggu kt surau atas..
Nasib baik Ammar tidur jee....tak nangis2.
org Azan Asar pun dier duk diam tidur..ada aircond...suka la dier
selepas solat asar berjemaah...
kitorang terus jumpa ustaz rashid (yang masuk dlm rancangan al kuliyyahtu..
pasal perubatan cara islam)

Ustaz memulakan dengan meletakkan kurma+air zamzam
ke atas lelangit ammar...ermm sedap dier nyot2 dan
kemudian madu+airzam zam..
(tapi..gambaq takde lak nak tunjuk.
cuma ambik video je time tu..)

kebetulan ramai pulak yg tengok upacara tahnik
dan ramai lah yg mengangkat tangan dan mendoakan Ammar
moga-moga Ammar Aqlan akan menjadi anak yang soleh..amin......



3 comments:

  1. sronoknya...ditahnik oleh ulama'Uataz Haron Din pulak tu..aku pun slalu berangan2 nk ustaz2,alim2 ulama ni tahnik utk anak2..b'tuah ammar..

    semoga ammar m'jd anak yg soleh..insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. Dik,
    Am bloghopping from Wana's page.
    The word Tahnik calls me to visit your site.

    Ini first time akak dengar or read the word and boleh akak tanya? Anak2 akak dah 4 & 2 masing2 and disebabkan akak was not aware of the process, x ada tahnik dibuat. The purpose of tahnik dik? Kalau anak2 dah besar,masih boleh dibuat lagi?

    Thanks in advance & you really have a beautiful baby (& blog too :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah, rumah dina dekat sgt dgn darusyifa.senang sikitla nak ambik no giliran, maria, saya akan publish artikel tahnik ye

    ReplyDelete