Thursday, March 19, 2009

Ammar dah 9 bulan!


9 bulan dah Ammar....Syukur..

Kalini Ammar demam sebelum masuk 9 bulan!
Ammar jarang demam, Jumaat pagi tu badan die panas, aku terus ambik temperature
huh....37.7, aku cuma letak coolfever
itu pun tak tahan lama sgt sbb Ammar pandai dah tanggalkan coolfever....time sejuk2 tu dier senyap..bila dah tak sejuk, dier kopek benda tuu
ubat demam pcm pun dah lama sgt bulan 8 thn lepas....aku tak bagi sbb dah lebih 3 bulan
tak lama lepastu badan dier panas lagi...38.2 dan aku terus mandikan diee...
jirus air kat kaki dulu, dan ke atas badan terus kepala....

tgh hari abah Ammar balik terus ambik ubat kt klinik
doktor check 38.4... dalam kereta lagi aku dah bg Ammar ubat demam.
3kali makan lepas tu..alhamdulillah..Ammar dah bepeluh dan terus ok

3hari lepas tu, Isnin, kena selsema n batuk...huhuuhuh...kalini dier meragam,
sbb tak selesa kan... malam pun susah nak tidur dan kerap terjaga
mcm biasa la kan......bila Ammar tak boleh tidur tu..dan menyusu pun dier taknak
aku pun mennyodut laa selemoo ehh....hehe... pakai manual laa..
kadang2 tuuu tertolan jugak...lope tu keluar balik kek tokak...kekekke

rasa selesa selepas disedut dan dier tidur....timeni aku tak bagi ubat apa2...cuma perhatian yg lebih untk dier..time Ammar tidur barula aku wat keje, bila dier bangun, aku main2 ngan dier
aku stop makan ammar.....banyakkan beri dier susu... dan aku pun perasan, semenjak demam susu aku banyak..

Harini,Khamis, Ammar dah ok...malam tadi dier dapat tidur dgn lena
time aku tulis blog ni pun mmg dier tgh lena


Apa yek Ammar dah pandai buat..?

Kemahiran paling hebat
1. Pandai duduk simpuh katak dan bersila...(dua2 boleh)
2. bila berdiri (di tepi sofa/cabinet tv) dier pandai tupang lutut kemudian terus duduk
3. Beridiri sambil kedua-dua belah tangan tepuk2 kabinet tv..dan kadang2 terasa sakit bila dier tepuk kuat sgt..
4. Berdiri mengiring dan pegang kabinet tv sebelah tangan
5. Dengar muzik sambil joget2..sama ada time berdiri atau merangkak
6. Tepuk tangan bila kita nyanyi...(tepuk laju dah skrg)
7. CAk ceko udang gamitt (tangan kanan nye gamit2 laju)
8. Bahasa dia "adedaaahdehh dah disshhh....disshhh" , kalau benda yg menarik perhatian die..bunyi dier camni "isssh....essss...iszzzz" , bila nak panggil atuk, uwan...atau sepupu die "aaaaahhh" buat bunyi kuat




Ini pulak kelebihan luar jangkaan
1. sebelumni, kalau main nyorok2, aku je yg nyorok dier carik...kali ni...dier pulak lari suruh kita cari...(time dier naik walker laaa)
2. kalau dier sergah kita dgn kedua2 belah tangan angkat tinggi, aalaa...kita pun buat2 la tekejut sikit..mesti dier gelak sakan...terbarai2 dier gelak

Keistimewaan paling dasyat:
1. Pegi ke pintu ajak kita keluar...dgn jerit2 lagi..
2. cuak gile bila dier tengah kusyuk2 main, tetiba mak die hilang dari pandangan....kadang2 aku je saja2 menyorok nak tengok reaksi die...
3. time tidur (agak2 nak time bangun) dier akan bukak mata sikit..nak tengok aku ada sebelah ke tak... kalau aku ada dier sambung tidur lik...kalau aku takde..alamatnyeee...uwaaaaaaaa!! sekuat hati...
so, kalau aku tengok dier dah mula sedar..cepat2 buat2 tidur sebelah diee, dan kadang2 mmg aku terus tertidur pun..hehee...

Makin bijak anak mak niii, semoga Ammar jadi anak yg soleh..anak yang hebat!

No comments:

Post a Comment